pátek 2. listopadu 2018

Kdo uteče, vyhraje

Inspirujte se

Dnes nás čeká další článek z našeho miniseriálu o hrách, kterými můžete ozvláštnit své akce. Už jsme se podívali na digitální světy s virtuální realitou, nostalgicky zavzpomínali u starých konzolí, užili si zábavu s ostatními hráči u deskových her a taktéž si zamotali hlavu u hlavolamů.

Co nám tedy ještě zbývá?

Odpovědí jsou únikové hry, které se poslední dobou těší velké popularitě. Co jsou zač a proč mohou být zajímavým místem pro vaši akci?

Zábava ze Země vycházejícího slunce

Za zakladatele této zábavy se označuje Takao Kato, který v roce 2008 vytvořil „Real escape game.“ Ta nesla znaky dnešních únikových her, kdy skupinka lidí se musí dostat z místnosti za pomoci vyřešení série logických hlavolamů (puzzlů). Kato sám přiznává, že se tento styl her rozhodl vytvořit, díky jeho fascinaci novel a manga (japonský komiks).

Real escape game se posléze rozšířily do Singapuru (v roce 2011) a pak do Spojených států Amerických (rok 2012), tam se přetvořili do dnešní podoby.

Když počítačové hry potkají realitu

Kromě zmiňovaných japonských komiksů a knih, se provedení dnešních únikových her inspiruje v mnoha oblastech. Přestože tématem může být téměř cokoliv (o úniku z laboratoře šíleného vědce, přes vyřešení záhady šifrované depeše z období 2. světové války, až po úprk z mimozemského vězení), je koncept plnění úkolů převážně stejný. Ten vychází z počítačových adventur, kdy se ve hře posouváte za pomoci plněním logických hádanek a úkolů.

Oproti jejich virtuální verzi, únikovky jsou vytvořené tak, abyste museli spolupracovat s ostatními členy skupiny. Díky tomu, že na vás závisí i „osud“ ostatních, je celkové prožití z hry intenzivnější.

Spolupráce v kritických situacích

Tím se dostáváme k jejich uplatnění, pro vaše akce. Na těchto hrách si nejlépe vyzkoušíte spolupráci jednotlivých členů týmu. Proto jsou ideální pro konání teambuldingů. A nemusíte si vybírat nutně hororově zaměřenou hru, abyste se dostali do krizových situací.

Jelikož je o únikové hry zájem, není problém si najít tu, která by vyhovovala vám i vašim kolegům. Téměř v každém větším městě na ně můžete narazit. A pokud máte svoji lokaci, instruktoři i s rekvizitami přijedou za Vámi s tzv. přenosnou únikovou hrou.

Za nás vám přejeme hodně štěstí s rozlousknutím všech hádanek v únikovkách, stejně tak jako s pořádáním vašich firemních akcí. Budeme se těšit u dalšího článku.

1. díl herního miniseriálu naleznete zde

2. díl herního miniseruálu naleznete zde