čtvrtek 28. dubna 2022

Červený Jelen na čtvrtou - Gastronomie | Architektura | Atmosféra | Pospolitost

Inspirujte se

Červený Jelen je i díky Covidu stále ještě velmi mladá, ale již vyhlášená, a hlavně unikátní restaurace v centru Prahy. Tým, který za ní stojí, využil beze zbytku úžasných prostor Šporkovského paláce v Hybernské ulici číslo 5, který ve dvacátých letech 20. století nejdříve zdařile zmodernizoval na základě objednávky od tehdejší Anglo – československé banky do barokně-kubisticko-modernistické podoby Josef Gočár. A pak v minulém desetiletí citlivě zrekonstruoval Stanislav Fiala (architekt roku 2019).

„Často říkám, že architektonicky i designově je prostor Červeného Jelena úžasný. Takže nám už jen stačí to samé dosáhnout i gastronomicky“, říká s úsměvem Jiří Panuška, jeden ze spolumajitelů. „Naštěstí se nám povedlo sestavit výborný gastronomický tým“, pokračuje Panuška, „takže věřím, že už gastronomicky za duem Gočár – Fiala příliš neztrácíme. Posoudit ale musíte sami!“

Připravili jsme pro Vás 4 x 4 důvody, proč Jelena navštívit. „Čtyřka je totiž pro Jelena magické číslo“, vysvětluje Panuška, „jen číslo popisné (Hybernská 5) nám to trochu kazí“, dodává opět s úsměvem.

Čtyři podlaží, čtyři gastronomické styly

  • „Banka“ a dvě zahrádky – hlavní patro restaurace se vchody z Hybernské ulice a z ulice Na Celnici nabízí skvělá jídla z grilu na bukové dřevo a k tomu perfektně načepované a ošetřené plzeňské pivo.
  • **„Trezor“ **– sejděte po schodech z hlavního patra a zažijte neopakovatelnou atmosféru bývalého bankovního trezoru a hlavně skvělé sezónní degustační menu podání šéfkuchaře Marka Fichtnera a jeho týmu (Trezor je otevřen od 18.4. každý večer od úterý do pátku a doporučujeme rezervaci předem).
  • „Klubovna“ – na samém dně Červeného Jelena u paty unikátní tankové věže a přesto s úchvatným výhledem na nebe a také s perfektní banketovou kuchyní a sobotním kulturním obsahem.
  • „Salonky“ – do salonků se dostanete po mramorovém schodišti z italského lomu Carrera a kromě klidu na pracovní setkání či naopak bujaré soukromé oslavy si zde můžete vychutnat „private dining“ v bývalé bankovní ředitelně (nyní salonek Špork) či se osvěžit z tajného baru v salonku Hubert.

Čtyři klíčoví lidé

  • Radek Tureček – ředitel, představitel servisního týmu, znalec vín a rumů a organizátor odpoledních „Aperitivo“, na které se můžete těšit již od dubna,
  • Marek Fichtner – executive chef řídící chod celého kuchyňského týmu a hlavně jedna z tvůrčích osobností celého konceptu,
  • Míra „Pantáta“ Nekolný – legenda mezi českými výčepními a hlava barmansko-baristicko-výčepní skvadry,
  • Klára Řezníčková – matematicky přesná a zároveň nesmírně kreativní „pastry chef“ veškeré cukrářsko-pekařské výroby Jelena.

Čtyři umělci

  • Josef Gočár – architekt a jeden z čelních představitelů českého kubismu a funkcionalismu jehož rukopis je v Jelenovi naprosto zřejmý,
  • Stanislav Fiala – ne každý architekt umí citlivě zrekonstruovat a umně navázat na již dokonalou stavu svého předchůce,
  • Michal Gabriel – autor tří obřích soch červených okřídlených jelenů, které jsou zavěšeny v uličce sv. Huberta při příchodu z ulice Na Celnici,
  • Patrik Hábl – moderní malíř, jehož akustická murální plátna zdobí některé stěny v Jelenovi a který se svými studenty namaloval i fresky ve spodních podlažích.

Čtyři technické zajímavosti

  • Pivní věž – dominantním a hlavně propojujícím prvkem celého prostoru je 12tanková pivní věž, do které se vejde až 12 tisíc půllitrů oroseného plzeňského,
  • Grill Inferno – dvouapůltunový gril, na kterém se pečou steaky z nejlepšího masa včetně japonského Wagyu a na kterém se topí výhradně bukovým dřívím z křivoklátských lesů je ozdobou bankovní kuchyně,
  • Trezorové dveře – pokud sejdete do Trezoru (nebo cestou na toalety), nezapomeňte se podívat na 600 kg těžké bankovní dveře s původním kódovacím mechanismem,
  • Skleněné atrium s unikátními hodinami – ústřední část restaurace je prosvícená denním světlem z unikátního gočárovského atria, v jehož čele jsou funkcionalistické hodiny z dílny tehdejšího mistra pražského orloje.

Návštěva Jelena je zkrátka zážitek a pravděpodobně zjistíte, že jedna návštěva rozhodně nestačí. V týdnu doporučujeme hlavně na večer udělat rezervaci, protože v Jelenovi to zkrátka žije. Ale když přijdete v klidnější části dne nebo třeba v neděli a požádáte tým, tak vám rádi udělají komentovanou prohlídku celým prostorem. A o to víc si pak pochutnáte na skvělém jídle, výborném pivu a sladké tečce od Klárky Řezníčkové na závěr.