sobota 15. dubna 2017

Wellness hotel Zámek Valeč

Vyzkoušeli jsme

Přijeli jsme na pozvání majitelů hotelu koncem října. Necelých 200 km od Prahy, 50 km od Brna, na začátku obce, v kouzelném místě Vysočiny, nám své brány otevřel Wellness hotel Zámek Valeč. Zámek Valeč, je ozdobou obce Valeč u Hrotovic v prostředí Českomoravské vrchoviny.

Zdejší zámek postavil před rokem 1534 Smil Osovský z Doubravice. Jeho historie je velmi zajímavá a bouřlivá, vydala by na samostatný článek. V roce 1991 byl zámek ve značně zdevastovaném stavu vrácen Malíkovým. Ti na jeho opravu neměli finanční prostředky, a proto se mnoho let snažili zámek prodat. To se podařilo roku 2008, kdy jej koupil Ing. Bronislav Vala a začal v roce 2011 s velkolepou a rozsáhlou rekonstrukcí zámku. Po dvou letech intenzívních oprav zničených budov byl zámek 22. 6. 2013 slavnostně otevřen.

V tomto článku vám představíme nepřeberné možnosti areálu, ze kterých se každý pořadatel firemních akcí a centů bude radovat. Wellness hotel Zámek Valeč je kombinací historie a pohodlí moderního hotelu.

Rozlehlé parkoviště pojme vozový park i velké akce. Na recepci nás milý personál seznamuje s ubytováním i s možností akcí konaných na hotelu při našem pobytu, včetně gastronomických. Náš pokoj č 406 se nachází v části zvané Panský dvůr. Dvoulůžkový pokoj je velice prostorný, vybaven moderním nábytkem, koupelnou a v dnešní době nepostradatelným wifi připojením k internetu, Zaujala nás velká samostatná terasa s posezením. Na její praktické využití vzhledem k podzimnímu počasí nedošlo. V druhé budově zámku naleznete Zámecké pokoje, které jsou unikátní nejen názvy jako Komnata paní Anežky, Komnata paní Jany či Komnata opata Benedikta, ale zejména vybavením. Nás zaujalo Zámecké apartmá pana Bronislava, které je vhodné i pro VIP jednání, obchodní schůzku.

Po odložení zavazadel jsme se šli osvěžit kávou s dezertem do zámecké restaurace Stodola. Restaurace je velice rozlehlá, ale členitá a tak máte pocit soukromí. Příjemně působí i kombinace dřevěného obložení a cihlových sloupů. Součástí restaurace je též několik salonků – můžete si zde dopřát obchodní poradu s obědem či setkání s přáteli. Využíváme pěkného počasí a jdeme si prohlédnout blízké okolí. Z nádvoří vcházíme kolem dvou rybníků do zámeckého parku. Po procházce si jdeme prohlédnout wellness. Zaujal nás venkovní vyhřívaný bazén a využíváme jej k osvěžení. Následně se ohříváme ve venkovní vířivce. Je čas večeře a tak se přesouváme opět do restaurace. Večeře je podávána bohatým bufetem. Zmínit musím kuřecí prsíčko supreme se sýrem feta, ořechy a bramborovo-dýňovým pyré a hodně zajímavých předkrmů. Skupinám samozřejmě vyjde šéfkuchař hotelu vstříc dle požadavků na podávání stravování i dle rozpočtu dané akce. Po večeři posedíme u sklenky vína a uléháme plni dojmů ke spánku, který je opravdu nerušený.

Následující den, posilněni bohatou snídaní včetně ovoce, se vydáváme na prohlídku zámku. Zámek nabízí 10 sálů a salonků s různou kapacitou. Unikátnost vaší akci dodají dobové prvky nebo krásné výhledy do zámeckých prostor či parku.
Historický sál: největší sál na zámku, zdoben výjevy z okolí Valče s výhledem na zámecké rybníky je laděn do červené barvy. Sál je vybaven zabudovaným plátnem, dataprojektorem, ozvučením a wifi připojením k internetu pro klasickou konferenci. Zároveň je vhodný pro večerní program či společenskou akci. Kapacita 100 osob.
Červená vinárna: vinárna s původními klenbami se nachází ve sklepení zámku a je spojená s menší Vinotékou. Tento prostor je vhodný pro večerní program nebo degustace vína s cimbálovou hudbou. Kapacita 80 osob.
Zámecká jídelna: sál s bohatě zdobeným stropem se zátišími květin, zvířat a plodů, které by měly v hostech vyvolávat chuť k jídlu, má výhled na zámecké rybníky. Jedná se o druhý největší sál na zámku, který je vhodný pro školení, večerní nebo doprovodný program a má wifi připojení k internetu. Kapacita 45 osob.
Rytířský sál: Jeden z nejzdobnějších sálů na zámku s částečně dochovanou výmalbou a původním portálem z roku 1534, který je zdoben erby zakladatelů zámku, krbem a výhledem na první nádvoří. Salonek má wifi připojení k internetu a je nejčastěji využíván pro rauty a školení. Kapacita 35 osob.
Lovecký salonek: salonek se samostatným vstupem na druhé nádvoří zámku, vybaven loveckou dekorací laděn do zelené barvy. Vhodný pro setkání managementu, doprovodný program nebo menší školení. Wifi připojení k internetu. Kapacita 15 osob.
Obrazárna: salonek s bohatě zdobeným klenbovým stropem s výhledem do zámecké zahrady je laděn do oranžové barvy. Salonek je vhodný pro uspořádání školení nebo pro různé degustace. Wifi připojení k internetu. Kapacita 40 osob.
Hvězdný salonek: s bohatě zdobeným klenbovým stropem, na kterém je znázorněna nebeská obloha a na stěnách astronomické přístroje, má výhled na první nádvoří zámku. Tento salonek je vhodný pro menší setkání, coffeebreak a má wifi připojení k internetu. Kapacita 8 osob.
Šenk: prostor s klenbovým stropem a samostatným výčepem, vybaven dobovými poháry věnován pivní tématice se samostatným vchodem na první nádvoří zámku. Salonek je vhodný pro rauty a večerní posezení. Kapacita cca 30 osob.
Zbrojnice: salonek se samostatným vstupem na druhé nádvoří zámku, zdobený erby zakladatelů zámku, vybaven dobovým brněním, zbraněmi a poháry je vhodný pro školení, degustace a doprovodné programy. Tento salonek má wifi připojení k internetu. Kapacita cca 20 osob.
Čítárna, knihovna a sbírkový kabinet: tři propojené salonky věnované vědění a objevům s výhledem na zámecké rybníky, hospodářskou budovu a komín s čápy. Tyto salonky jsou vhodné pro školení, kde zároveň v jednom ze tří salonků je možné uspořádat coffeebreak a všechny uvedené salonky mají wifi připojení k internetu. Kapacita cca 10 osob.

Pokud dáváte přednost modernímu pojetí, nová budova Stodola nabízí čtyři salonky nebo jeden Velký sál, který pojme až 500 osob. V příznivém počasí můžete využít zámeckou zahradu, nádvoří či terasy. Prohlídka celého areálu nás nadchla. Celkovou ubytovací kapacitu tvoří 122 pokojů a 8 historických pokojů.

Jako hlavní chod jsme k obědu vybrali Grilovanou vepřovou panenku s dýňovým chutney (bylo vynikající) na pekařských bramborách. A jako dezert doplnili o Lívanečky s dýňovým džemem a šlehačkou. Zkrátka skvělý kulinářský zážitek.

Neboť chceme poznat i okolí zámku, náš výlet směřuje do Třebíče – zde nalézáme památky zapsané na seznam UNESCO (Baziliku sv. Prokopa, Židovské město a Židovský hřbitov). Po aktivním dni nás opět přivítalo wellness hotelu. Tentokrát se zaměřujeme na prohřátí v saunovém světě. Necháváme naše těla odpočinout a relaxovat. Saunové prostory zahrnují finskou saunu, infrasaunu, biosaunu, parní esenciální a solnou saunu. K odpočinku využíváme lehátka včetně koutku s vodou, čajem a ovocem. Na pokojích jsou k dispozici župany, ručníky a prostěradla vám zapůjčí ve wellness. Celý hotel je protkán směsí chodeb a tak se všude dostanete „suchou nohou“.

Následně jdeme „objevovat“ bowlingový bar, který umožní zahrát si na čtyřech bowlingových dráhách. My zkoušíme jednu dráhu na dvě hry. Kromě toho je zde biliár a v přední části pak noční bar. Ideální na firemní turnaj či večírek. Navíc je bowlingový bar umístěn stranou a neruší hotelové hosty.

Doporučujeme pro:

  • kongresy či školení
  • setkání managementu firem
  • akce pro významné klienty či obchodní partnery
  • upořádat lze akci se cvičením a relaxací i historický teambuilding
  • galavečeře a společenské akce
  • prezentace nových produktů

Nejvíce nás zaujalo:

  • Genius loci je přítomný zejména v zámecké části hotelu
  • Rozsáhlost celého objektu
  • Široké využití pro velkou škálu typů akcí
  • Wellness včetně dvou venkovních vyhřívaných bazénů a venkovní vířivky
  • Prostorné pokoje

Vyzkoušela Olga Nováková s manželem, říjen 2016.